Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On YoutubeVisit Us On TwitterVisit Us On Pinterest
Προορισμοί Προκόπι, Εύβοια
Specification

O λόγος για τον οποίο το Προκόπι είναι πασίγνωστο είναι ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, ο οποίος έχει καταστήσει το Προκόπι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα προσκυνηματικού τουρισμού στην Ελλάδα και στον ορθόδοξο κόσμο εν γένει.

Απλωμένο στην «καρδιά» της εύφορης κοιλάδας του ποταμού Κηρέα, στο κέντρο της Βόρειας Εύβοιας, το Προκόπι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού της Εύβοιας. Το χωριό βρίσκεται πάνω στον περιφερειακό δρόμο Χαλκίδας-Αιδηψού και αποτελεί «πέρασμα» και σταθμό πολλών ταξιδιωτών.

Ο οικισμός πρωτοδημιουργήθηκε το 17ο αιώνα και έχει πλούσια αγωνιστική ιστορία ενάντια στους κατακτητές αλλά και τους τσιφλικάδες. Μέχρι το 1927 το χωριό ονομαζόταν Αχμέτ Αγά, από τον Τούρκο γαιοκτήμονα στον οποίο ανήκε η περιοχή στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας.

Το 1924 μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν στον οικισμό πρόσφυγες από το Προκόπι της Καππαδοκίας. Η άφιξή τους σηματοδότησε όχι απλώς την αλλαγή του ονόματος τού χωριού αλλά και τη σημαντική πληθυσμιακή του αύξηση και την ανάπτυξή του, καθώς και τη μετατροπή του σε προσκυνηματικό προορισμό, αφού οι πρόσφυγες ήταν εκείνοι που έφεραν το σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη από την παλιά τους πατρίδα.

Το Προκόπι έχει και άλλες ομορφιές και αξιοθέατα, μεταξύ των οποίων ένα μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα: το Μουσείο Δάσους, το οποίο δημιουργήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεσή του επικεντρώνεται στη σχέση του ανθρώπου με το δασικό πλούτο, καθώς και στα προϊόντα που προέρχονται από τη δασική εκμετάλλευση.

Η ευρύτερη περιοχή είναι εξαιρετικά εύφορη, έχει γραφικά αγροτικά χωριά, πολλά μικρά ξωκλήσια και πλήθος φυσικές ομορφιές. Μην παραλείψετε να περιπλανηθείτε στο εντυπωσιακό πλατανόδασος της κοιλάδας του Κηρέα και να περπατήσετε στον υδροβιότοπο στο Τρούπι, όπου μπορείτε να παρατηρήσετε πολλά είδη πουλιών.

Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Ρώσου: Ο ναός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προσκυνηματικούς προορισμούς σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, καθώς εδώ εκτίθεται, εντός λάρνακας, το ολόσωμο, άφθαρτο και σεπτό σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη, ο οποίος αποτελεί λαοφιλή θαυματουργό μάρτυρα, σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση.

Προτάσεις για δραστηριότητες

Η περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορία. Από τις πιο δημοφιλείς και όμορφες διαδρομές είναι από το πλατανόδασος του Κηρέα έως τα Γεφύρια, στον υδροβιότοπο στο Τρούπι, καθώς και η ορειβατική διαδρομή προς την κορυφή Στρουγκίτσα του όρους Κανδήλι που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Οι λάτρεις των καταδύσεων σημειώστε ότι οι αιγαιοπελαγίτικες παραλίες που βρίσκονται κοντά στο Προκόπι είναι φανταστική επιλογή για υποθαλάσσιες εξερευνήσεις: το νησάκι Πετροκάραβο, η θέση σπηλιά Καρδιά στο Πήλι αλλά και ο ύφαλος στο Λιμνιώνα είναι από τους αγαπημένους προορισμούς.

Οι καλύτερες παραλίες

Το Προκόπι έχει πρόσβαση σε εκπληκτικές αιγαιοπελαγίτικες παραλίες με πεντακάθαρα βαθιά νερά. Η πιο κοντινή είναι το Πήλι, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον ομώνυμο οικισμό. Η παραλία είναι εξαιρετικά δημοφιλής, έχει beach bar και ταβέρνες σχεδόν δίπλα στην ακτή, ενώ η μεγάλη αμμουδιά της την καθιστά αγαπημένο προορισμό για οικογένειες με παιδιά.

Ο μικρός κολπίσκος, στη μια πλευρά της, εγγυάται ότι θα μπορέσετε να κολυμπήσετε ακόμα και τις μέρες με κύμα. Στην άκρη μιας πευκόφυτης πλαγιάς απλώνεται η Βλαχιά, μια σχετικά μικρή παραλία με βότσαλα, που λατρεύουν οι ελεύθεροι κατασκηνωτές. Κατά μήκος της υπάρχουν καντίνες και κάποιες ταβέρνες.

Κατευθυνόμενοι προς Νότο θα βρεθείτε στην παραλία Λιμνιώνας, με την άμμο και τους βραχώδεις σχηματισμούς της. Τα νερά είναι και εδώ βαθιά και πεντακάθαρα, ενώ τις μέρες με αέρα τα πράγματα θα είναι λίγο… δύσκολα.

Για το τέλος αφήσαμε μια παραλία που δεν είναι για όλους, καθώς η πρόσβαση σε αυτή απαιτεί πεζοπορία σε μια πανέμορφη διαδρομή που ξεκινά από το Προκόπι με κατεύθυνση προς Πήλι και μέσω Βλαχιάς… ιδού το Σαρακήνικο – και μετά από τόση προσπάθεια, αισθανθείτε για λίγο κουρσάρος… της φύσης.

Tip: Στο Προκόπι λειτουργεί μεγάλη υπαίθρια αγορά, από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα το ντόπιο βουνίσιο μέλι.

Info: Το Προκόπι ανήκει στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Απέχει 48 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα και 60 χιλιόμετρα από την Αιδηψό.

Κατηγορίες
Ορεινοί