Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On YoutubeVisit Us On TwitterVisit Us On Pinterest
Προορισμοί Χαλκίδα, Εύβοια
Specification
Η κυρά των «τρελών» νερών 

Η Πρωτεύουσα της Εύβοιας

Κτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου, η Χαλκίδα «πατά» μισή στη Στερεά Ελλάδα και μισή στην Εύβοια, αποτελώντας σταυροδρόμι πολιτισμών, στεριανής και θαλασσινής κουλτούρας, παλιάς και σύγχρονης αύρας.

Η πρωτεύουσα της Εύβοιας είναι ξεχωριστή, καθώς εδώ η φύση επέλεξε να ξετυλίξει ένα μοναδικό παλιρροϊκό φαινόμενο, με τα νερά να αλλάζουν κατεύθυνση ανά έξι ώρες, μένοντας στάσιμα για δέκα περίπου λεπτά στο ενδιάμεσο.

Τα «τρελά» νερά, η πλούσια ιστορία και οι ομορφιές της έχουν εμπνεύσει τραγουδοποιούς και ποιητές, με τον Γιάννη Σκαρίμπα να κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους, καθώς ταυτίστηκε με την πόλη για την οποία έγραψε με πάθος.

Η Χαλκίδα αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο προορισμό διακοπών των Αθηναίων κάθε εποχή, και όχι τυχαία.

Μόλις μία ώρα από την πρωτεύουσα, η πόλη διαθέτει σύγχρονες τουριστικές υποδομές που καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις και τα βαλάντια, εκπληκτικές ψαροταβέρνες και εστιατόρια, και νυχτερινή ζωή με extra vibes.

Πάνω από όλα, όμως, προσφέρει πολλές δυνατότητες για βόλτες και δραστηριότητες.

Οπότε, εξοπλιστείτε με ανάλογη διάθεση και σεργιανίστε στα παλιά δρομάκια της, παρατηρήστε τα νερά του Ευρίπου στην παλιά γέφυρα και κάντε την περαντζάδα σας στην κοσμική και πολύβουη παραλιακή λεωφόρο.

Οι λάτρεις της ιστορίας έχετε πλήθος επιλογών: από το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο, τα Ρωμαϊκά Λουτρά, την Αρχαία Αγορά και τα οθωμανικά κτίσματα, έως τα πανέμορφα αρχοντικά της, η Χαλκίδα θα σας μαγέψει και σίγουρα θα σας ξαναφέρει στα… νερά της, καθώς μία μόνο επίσκεψη δεν είναι ποτέ αρκετή.

Διαχρονικό ναυτικό κέντρο

Με την ιστορία της να ξεκινά από την παλαιολιθική περίοδο, η Χαλκίδα αναδείχθηκε σε ισχυρή ναυτική δύναμη κατά την αρχαιότητα, ιδρύοντας αποικίες εντός και εκτός ελλαδικού χώρου.

Πέρα από το εμπόριο, οι κάτοικοι της περιοχής ανέπτυξαν από νωρίς παράδοση στη μεταλλοτεχνία, από όπου η πόλη πήρε το όνομά της (Χαλκίς από το χαλκό), σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη.

Η Χαλκίδα γνώρισε σημαντική ανάπτυξη κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους, κέρδισε το Ληλάντιο πόλεμο εναντίον της Ερέτριας στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ., συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία κατά των Περσών στις ναυμαχίες του Αρτεμισίου, της Σαλαμίνας και στη μάχη των Πλαταιών, ενώ αποτέλεσε σημαντική ναυτική βάση κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Η προσπάθεια να αποχωρήσει από την Α’ Αθηναϊκή Συμμαχία και η καθυπόταξή της από τους Αθηναίους οδήγησε σε μια περίοδο ταραχών και παραγκωνισμού, ενώ κατά τη Ρωμαιοκρατία η πόλη επανιδρύεται γνωρίζοντας ξανά αξιοσημείωτη ανάπτυξη, την οποία θα διατηρήσει και στα χρόνια που ακολουθούν.

Κατά την Ενετοκρατία, η Χαλκίδα (που αποκαλούνταν Νεγρεπόντε) αποτέλεσε την έδρα του Λατίνου Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης.

Κατά την οθωμανική περίοδο (όταν η πόλη ονομαζόταν Eγριμπόζ) ήταν σημαντική βάση του τουρκικού στόλου και έδρα για το ισχυρότερο πασαλίκι της Εύβοιας, το πασαλίκι του Ευρίπου. Η πόλη απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 1833.

Η ομορφιά… απέναντι

Κτισμένη στο μέσο της Εύβοιας, η Χαλκίδα αποτελεί ιδανική αφετηρία για τις εξορμήσεις σας προς το Βορρά και το Νότο του νησιού.

Όμως, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα όμορφα χωριά που βρίσκονται στο στερεοελλαδίτικο τμήμα της, όπως ο Άγιος Μηνάς, ένας γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός κτισμένος στον ομώνυμο κόλπο, με σύγχρονες τουριστικές υποδομές, εξαιρετικές ψαροταβέρνες και ουζερί, μόλις 3 χιλιόμετρα από την παλιά γέφυρα.

Προς τα ανατολικά, η Δροσιά είναι κτισμένη σε μια εύφορη πεδιάδα και περιτριγυρισμένη από όμορφες παραλίες σε μικρή απόσταση, οι οποίες αξίζουν την προσοχή σας. Προς το Νότο, η γνωστή από τη μυθολογία Αυλίδα αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, γνωστό για την παραλία με τα ρηχά νερά αλλά και το πλήθος επιλογών για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση.

Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε

Τζαμί Εμίρ Ζαδέ: Από τα σημαντικότερα τζαμιά του κάστρου της Χαλκίδας και το μοναδικό που σώζεται σήμερα σχεδόν ακέραιο, με εξαίρεση την εξωτερική θολωτή τοξοστοιχία και το μιναρέ.

Κτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα σε κλασική αρχιτεκτονική οθωμανικού τεμένους, σε σημείο όπου προϋπήρχε χριστιανικός ναός. Απέναντι από το τέμενος βρίσκεται η κρήνη του Χαλίλ, διακοσμημένη με επιγραφές και σκαλίσματα αραβικής τεχνοτροπίας.

Το τζαμί λειτουργεί σήμερα ως εκθεσιακός χώρος, φιλοξενώντας μέρος της συλλογής χαρακτικών του Ιωάννη Καρακώστα.

Κάστρο Καράμπαμπα: Κτισμένο στο λόφο Φούρκα της βοιωτικής ακτής, το κάστρο έχει στρατηγική θέση εποπτεύοντας τη Χαλκίδα και τα στενά του Ευρίπου.

Κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς το 1684 σε σχέδια του Ενετού αρχιτέκτονα Gerolimo Galopo, γεγονός που εξηγεί την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική του.

Το κάστρο διατηρείται σε καλή κατάσταση, έχει μέγιστο πλάτος 240 μέτρα και μέγιστο μήκος 54 μέτρα. Στο εσωτερικό του λειτουργεί εκθεσιακός χώρος, ενώ στην είσοδό του βρίσκεται ο τάφος του λογοτέχνη και ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα.

Κόκκινο σπίτι & Σπίτι με τα αγάλματα: Τα δύο κτήρια που αντικατοπτρίζουν τον κοσμοπολιτισμό της Χαλκίδας δεν είναι άλλα από το Κόκκινο Σπίτι και το Σπίτι με τα Αγάλματα, δύο εντυπωσιακά νεοκλασικά του 19ου αιώνα, που αποτέλεσαν τις κατοικίες των αδελφών Ιωάννη και Δημητρίου Μάλλιου αντίστοιχα.

Τα δύο πανέμορφα κτήρια βρίσκονται αντικριστά στη βόρεια πλευρά της πόλης, δίπλα στον κολπίσκο της Σουβάλας, αποτελώντας δείγματα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής.

Προτάσεις για δραστηριότητες

Η Χαλκίδα αποτελεί κέντρο πολλών εναλλακτικών δραστηριοτήτων, οπότε ένα είναι σίγουρο: δεν θα βαρεθείτε ποτέ.

Στην πόλη λειτουργεί Ορειβατικός, Ιστιοπλοϊκός και Ποδηλατικός Σύλλογος με πλούσια δραστηριότητα, καθώς και Ιππικός Όμιλος.

Επίσης, η Χαλκίδα διαθέτει πίστα motocross και πίστα cart, ενώ οι λάτρεις της τετρακίνησης σημειώστε την ανάβαση της Ριτσώνας και το rally Ευρίπου (Αθήνα-Χαλκίδα) που αποτελούν δύο must-see αγώνες.

Ούτε οι αναρριχητές θα μείνετε παραπονεμένοι, καθώς κοντά στην πόλη υπάρχουν το αναρριχητικό πεδίο στη Δοκό αλλά και τοίχος αναρρίχησης στην Κάνηθο.

Ως θαλασσινή, η Χαλκίδα δεν θα μπορούσε να υπολείπεται στα θαλάσσια σπορ: diving center και πολλές δυνατότητες για καταδύσεις, με τις περιοχές του γερμανικού ναυάγιου και το Εγγλεζονήσι να συγκαταλέγονται στους αγαπημένους υποθαλάσσιους προορισμούς.

Οι καλύτερες παραλίες

Με τη θάλασσα μπροστά στα πόδια της, η Χαλκίδα προσφέρει τη δυνατότητα για μπάνιο και διασκέδαση δίπλα στο κύμα χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθείτε.

Η πλαζ Αστέρια βρίσκεται κυριολεκτικά στην καρδιά της πόλης, είναι κοσμοπολίτικη και με ενδιαφέρουσες επιλογές για καφέ, φαγητό και ποτό.

Εναλλακτικές παραλίες εντός της πόλης είναι το Κουρέντι και πλαζ Παπαθανασίου, οι οποίες προτιμούνται από τους ντόπιους, αλλά και η Λιανή Άμμος (Τένις) με τα χαρακτηριστικά ρηχά νερά της λόγω της παλίρροιας.

Λίγο έξω από τη Χαλκίδα, στην περιοχή Έξω Παναγίτσα, βρίσκεται η παραλία Μάνικα. Η παραλία είναι αμμώδης, ενώ σε κάποια σημεία της υπάρχουν διάσπαρτα βράχια τόσο στην ακτή όσο και μέσα στη θάλασσα.

Επτά χιλιόμετρα από την πόλη, στην ακτή της Βοιωτίας, απλώνεται η δημοφιλής και πολύβουη παραλία Αλυκές Δροσιάς, γνωστή και ως Ιππόκαμπος από το πρώτο beach bar που λειτούργησε εκεί.

Η παραλία έχει ρηχά νερά και άμμο, ενώ σε κάποια σημεία υπάρχουν μικρές βραχώδεις πλάκες εκεί όπου σκάει το κύμα.

Είναι ιδανική για όσους αγαπούν τη διασκέδαση, καθώς διαθέτει από τα πιο hot beach bars στην περιοχή – σημειώστε ότι κάποια από αυτά χρεώνουν τις ξαπλώστρες.

TIP!

 Αν βρεθείτε στη Χαλκίδα το καλοκαίρι, φροντίστε να μάθετε το πρόγραμμα του φεστιβάλ Ευρίπεια, το οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο ο Οργανισμός Πολιτισμού του Δήμου Χαλκιδέων.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

INFO!

 Η Χαλκίδα απέχει μία ώρα από την Αθήνα (79 χιλιόμετρα), με την οποία συνδέεται καθημερινά με το τρένο καθώς και με δρομολόγια του ΚΤΕΛ.

Κατηγορίες
Παραθαλάσιοι Σύγχρονοι