Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On YoutubeVisit Us On TwitterVisit Us On Pinterest
Προορισμοί Νέα Στύρα, Εύβοια
Specification

Το all-time classic θέρετρο

Η γρήγορη απόδραση από την Αθήνα

Δημοφιλές παραθεριστικό θέρετρο ήδη από τη δεκαετία του ’60, το άλλοτε μικρό ψαροχώρι είναι ένας από τους πιο αναπτυγμένους τουριστικά οικισμούς της Εύβοιας, καλύπτοντας κάθε προτίμηση και βαλάντιο.

Μόλις 45 λεπτά με το ferry από την Αττική (Αγία Μαρίνα), τα Νέα Στύρα αποτελούν δικαιολογημένα μία από τις πρώτες επιλογές για σύντομες αποδράσεις από την Αθήνα, ειδικά για οικογένειες.

Αν και η αρχιτεκτονική του οικισμού είναι αρκετά σύγχρονη, η περιοχή διαθέτει όμορφες παραλίες και αξιοθέατα που θα σας αποζημιώσουν με το παραπάνω.

Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση

Τα Νέα Στύρα δημιουργήθηκαν, ως επίνειο των Στύρων, το 1895 με το όνομα Γκισούρι, ενώ το 1940 πήραν τη σημερινή ονομασία τους.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι η περιοχή κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, ενώ εδώ βρίσκονται τα περισσότερα από τα περίφημα Δρακόσπιτα της Εύβοιας.

Τα Στύρα εμφανίζονται σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Αναφέρονται από τον Όμηρο στον Τρωικό Πόλεμο, παίρνουν μέρος μαζί με τη Χαλκίδα και την Ερέτρια στους νικηφόρους Περσικούς Πολέμους.

Ενώ κατά τη Φραγκοκρατία και τους βυζαντινούς χρόνους βρέθηκαν στο επίκεντρο των ανταγωνισμών των μεγάλων δυναστειών της εποχής, γεγονός που καταδεικνύουν τα πολλά μεσαιωνικά μνημεία.

Το Κάστρο των Αρμένων ή Λαρμένων, που βρίσκεται στην κορυφή του Αγίου Νικολάου (ή Διακόπτι) στο βουνό Κλιόσι, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα και είναι το σήμα κατατεθέν των Στύρων.

Η περιοχή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία. Εδώ πολέμησε και πέθανε ο Ηλίας Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης τον Ιανουάριο του 1822, στο Μύλο του Μαυρομιχάλη, λίγο έξω από τα Στύρα.

Κατά τη γερμανική Κατοχή, οι παραλίες των Μεσοχωρίων αποτέλεσαν το δίαυλο επικοινωνίας των ανταρτών και των συμμάχων προς τη Μέση Ανατολή.

«Παίζοντας» μεταξύ Ευβοϊκού και Αιγαίου

Πέρα από πανέμορφες παραλίες, τα χωριά γύρω από τα Νέα Στύρα έχουν σημαντικά αξιοθέατα. Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το επίνειό τους, τα Στύρα αποτελούν παραδοσιακό οικισμό με πετρόκτιστα σπίτια και γραφικά καλντερίμια που αξίζει να περπατήσετε.

Στο δρόμο προς την Κάρυστο βρίσκεται το χωριό Κάψαλα. Προς Βορρά, ο Πολυπόταμος είναι κτισμένος στο στενότερο σημείο της Εύβοιας (με πλάτος 6 χιλιόμετρα) και οι στέγες των σπιτιών του χωριού είναι κατασκευασμένες από παραδοσιακές πλάκες.

Στο χωριό ανήκει και ο γραφικός οικισμός Ελαιοχώρι. Συνεχίζοντας με βόρεια κατεύθυνση, οι Τσακαίοι και τα Μεσοχώρια (ένα σύμπλεγμα γειτονικών χωριών) βρίσκονται προς την πλευρά του Αιγαίου.

Ενώ η Δημοτική Ενότητα Στυρέων τελειώνει στον Αλμυροπόταμο ή Παναγιά, που «βλέπει» προς τον Ευβοϊκό και είναι κτισμένος σε βραχώδη πλαγιά, σε μικρή απόσταση από την παραλία Παναγιά.

Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε

Τα Δρακόσπιτα: Τα εντυπωσιακά κτίσματα μεγαλιθικής αρχιτεκτονικής, που χρονολογούνται γύρω στον 8 αιώνα π.Χ. και σύμφωνα με το θρύλο κτίστηκαν από δράκους, αποτελούν έως σήμερα μυστήριο για τους αρχαιολόγους.

Οι απόψεις για τη χρήση τους ποικίλουν: κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παγανιστικά θρησκευτικά μνημεία, άλλοι θεωρούν ότι ήταν κατοικίες λατόμων, ενώ υπάρχει και η άποψη ότι αποτελούσαν ταφικά μνημεία ανθρώπων ή θεών.

Τα Δρακόσπιτα είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή της Καρυστίας. Το πιο εύκολα προσβάσιμο βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Κάψαλα, δίπλα στο δρόμο προς Κάρυστο.

Λαογραφικό Μουσείο: Η καλαίσθητη λαογραφική έκθεση του Μουσείου, που βρίσκεται στο χωριό Κάψαλα, προσφέρει μια αντιπροσωπευτική εικόνα της ιστορίας, του τρόπου ζωής και των παραδόσεων του τόπου.

Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχει συλλογή τοπικών παραδοσιακών στολών.

Προτάσεις για δραστηριότητες

Η περιοχή προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες. Οι λάτρεις της θάλασσας μπορείτε να κάνετε water ski και κανό στον Άγιο Δημήτριο στο Αργυρό δίπλα από τον Αλμυροπόταμο, καταδύσεις στο Στουρονήσι και στον ύφαλο των Μεσοχωρίων, καθώς και εξορμήσεις με σκάφος και snorkeling στο νησάκι των Πεταλιών.

Λόγω θέσης, τα Νέα Στύρα είναι εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για ιστιοπλόους. Οπότε, βίρα τις άγκυρες…

Τα θρυλικά Δρακόσπιτα που είναι κτισμένα σε αρκετά σημεία του όρους Όχης αποτελούν must προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας, καθώς η πρόσβαση στα περισσότερα απαιτεί περπάτημα.

Δημοφιλής πεζοπορική διαδρομή είναι και η ανάβαση στο Κάστρο των Αρμένων, ενώ η πεζοπορία προς την παραλία Χάρακας έχει αρκετά μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Οι καλύτερες παραλίες

Για όσους θέλουν άνεση και να είναι μέσα στον παλμό του κόσμου, η οργανωμένη πλαζ δίπλα στο Λιμάνι αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Η αμμουδερή παραλία με τα ρηχά νερά είναι ιδανική για οικογένειες, ενώ οι πολλές καφετέριες και τα beach bars κατά μήκος της προσφέρονται για όσους θέλουν πιο δυνατά vibes.

Σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τα Νέα Στύρα βρίσκεται το επίνειο του παραδοσιακού χωριού Αλμυροπόταμος, με την αμμώδη παραλία Παναγιά.

Η παραλία, που είναι ρηχή στη βόρεια και βαθειά στη νότια πλευρά της, είναι ιδανική για τους φανατικούς του ψαρέματος, αφού θεωρείται εξαιρετικός ψαρότοπος.

Από την πλευρά του Αιγαίου, η παραλία Λιμνιώνας Μεσοχωρίων, με ψιλό βότσαλο και πλούσια άμμο, προσφέρεται για τους πιο τολμηρούς. Οι σπηλιές και οι βράχοι στο βόρειο τμήμα της αποτελούν πρόκληση για εξερεύνηση και βουτιές από ψηλά.

Λίγο πιο βόρεια, η μικρή παραλία Αλμυρίχι Μεσοχωρίων συγκεντρώνει κυρίως νεολαία για μπάνιο και camping. Μια φανταστική, κρυμμένη παραλία με δύσκολη πρόσβαση, όπου υπήρχε ναυάγιο, είναι ο Χάρακας.

TIP!

 Απολαύστε φρέσκο ψάρι στις ψαροταβέρνες που βρίσκονται στις παραλίες των Μεσοχωρίων και ζητήστε να δοκιμάσετε το τοπικό λικέρ με βάση το τσίπουρο και γεύση φρέσκων φρούτων.

INFO

Τα Νέα Στύρα συνδέονται ακτοπλοϊκώς με την Αγία Μαρίνα Αττικής μέσω ferry.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή, πατήστε εδώ

Κατηγορίες
Παραθαλάσιοι Σύγχρονοι