Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On YoutubeVisit Us On TwitterVisit Us On Pinterest

Δρακόσπιτο στο Όρος Όχη στην Κάρυστο

Αξιοθέατα Δρακόσπιτο, Κάρυστος
Specification

Το δρακόσπιτο της Όχης στην Κάρυστο της Εύβοιας, είναι ένα εντυπωσιακό κυκλώπειο κτίσμα που προκαλεί δέος και μυστήριο για την προέλευση του

Τα περίφημα μεγαλιθικά κτίσματα, γνωστά ως Δρακόσπιτα τηε Εύβοιας, βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή της Καρυστίας και καταπλήσσουν τον επισκέπτη με το μέγεθος και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους.

Τα περισσότερα από τα 25 μυστηριώδη οικοδομήματα, που έχουν ανακαλυφθεί έως σήμερα, είναι κτισμένα κοντά στα Νέα Στύρα και το πιο εύκολα προσβάσιμο βρίσκεται στο χωριό Κάψαλα.

Όμως, το πιο εντυπωσιακό και καλύτερα δομημένο είναι κτισμένο κοντά στην Κάρυστο και το Μαρμάρι και είναι γνωστό ως το Δρακόσπιτο της Όχης. Το κυκλώπειο οικοδόμημα στέκει σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, λίγο πριν από την κορυφή «Προφήτης Ηλίας» του όρους Όχης και ανατολικά από το ομώνυμο εξωκκλήσι.

Το Δρακόσπιτο είναι εντυπωσιακό από κάθε άποψη. Είναι κτισμένο με γιγαντιαίες σχιστολιθικές πλάκες, οι οποίες είναι τοποθετημένες σε στρώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πλάκες δεν συνδέονται μεταξύ τους με κάποιο δομικό υλικό, ενώ το κτίσμα δεν έχει θεμέλια. Η σκεπή του είναι πυραμιδωτή, ενώ η είσοδός του αποτελείται από τρεις μεγάλες λαξεμένες πέτρες τοποθετημένες σε σχήμα Π.

Όπως και για τα υπόλοιπα Δρακόσπιτα, η χρήση του κτίσματος, η ακριβής χρονολόγησή του αλλά και το ποιος το κατασκεύασε συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο έρευνας για τους αρχαιολόγους, γεγονός που έχει εμπνεύσει αμέτρητους θρύλους.

Σύμφωνα με μία θεωρία, το Δρακόσπιτο της Όχης ήταν ιερό αφιερωμένο στο Δία και στην Ήρα. Κατά άλλη, αποτελούσε κατοικία λατόμων, ενώ, σύμφωνα με τρίτη εκδοχή, υπήρξε ρωμαϊκό φυλάκιο για την προστασία των λατομείων της Καρύστου.

Το πέτρινο οικοδόμημα υπολογίζεται ότι κτίστηκε μεταξύ 6ου αιώνα π.Χ. και του 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ. Επίσης, εικάζεται ότι μπορεί να κατασκευάστηκε από Κάρες σκλάβους ή Δρύοπες, οι οποίοι μετοίκησαν στη Νότια Εύβοια μετά το διωγμό τους από τον Παρνασσό.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη στο Δρακόσπιτο της Όχης είναι μια μοναδική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε: η περίοπτη θέση του και η απίστευτα επιβλητική αρχιτεκτονική του θα σας καταπλήξουν – κυριολεκτικά.

Πρόσβαση:

Για να πάτε στο Δρακόσπιτο της Όχης χρειάζεστε αυτοκίνητο αλλά και γερά πόδια, καθώς η ανάβαση στην κορυφή απαιτεί πεζοπορία. Παίρνοντας το δρόμο από την Κάρυστο προς Κάβο Ντόρο θα κατευθυνθείτε στο χωριό Μετόχι, που βρίσκεται στους πρόποδες της Όχης.

Συνεχίζετε, οδηγώντας για 5 περίπου χιλιόμετρα στο βουνό έως ότου φτάσετε στο πρώτο ύψωμα, όπου στρίβοντας αριστερά θα βγείτε από τον κεντρικό δρόμο. Από το σημείο αυτό και μετά αρχίζει η πεζοπορική διαδρομή, η οποία διαρκεί περίπου μία ώρα – η διάρκεια εξαρτάται βέβαια και από το ρυθμό σας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

INFO

Η νότια Εύβοια είναι ιδανικός τουριστικός προορισμός για διακοπές για όλους και ειδικά για οικογένειες  με παιδιά.

Το νησί της Εύβοιας έχει πλούσια ιστορία και επιδεικνύει σημαντικά πολιτιστικά και φυσικά αξιοθέατα στο μαγικό τοπίο της.

Θα βρείτε πολλές επιλογές για διαμονή με καταλύματα και εξοχικές κατοικίες, προτάσεις για δραστηριότητες και διασκέδαση στη νότια Εύβοια.

Χιλιάδες επισκέπτες προτιμούν την Εύβοια για απόδραση κοντά στην Αθήνα, για σαββατοκύριακο και τριήμερα λόγω της ομορφιάς της και της ιδανικής της τοποθεσίας. Εξερευνήστε και ανακαλύψτε γραφικούς τουριστικούς προορισμούς και χωριά και κάποιες από τις καλύτερες παραλίες της Εύβοιας και της Ελλάδας.

Διαθέτει πολλές ακτοπλοϊκές συνδέσεις σε βόρεια και νότια Εύβοια και σύνδεση με άλλα νησιά όπως Σκύρο, Σκιάθο Αλόννησο, και γρήγορη οδική πρόσβαση στην πρωτεύουσα του νησιού την Χαλκίδα.

Κατηγορίες
Αρχαιολογικές Τοποθεσίες Μνημεία