Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On YoutubeVisit Us On TwitterVisit Us On Pinterest

Το Μεσαιωνικό Κόκκινο Κάστρο «Castello Rosso» στην Κάρυστο

Αξιοθέατα Κάρυστος, Εύβοια
Specification
Κάστρα και Πύργοι Ιστορικές τοποθεσίες Μνημεία

Το Κοκκινόκαστρο (Castello Rosso) της Καρύστου, στέκει επιβλητικά αγναντεύοντας την πόλη και θυμίζει επικές ιστορίες μέσα από το πέρασμα των χρόνων

Το επιβλητικό Κοκκινόκαστρο, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Όχης, μεταξύ των χωριών Γραμπιάς και Μύλοι, μόλις 4 χιλιόμετρα από την Κάρυστο.

Το εντυπωσιακό μεσαιωνικό φρούριο πήρε το όνομά του από τις κοκκινωπές σχιστολιθικές πέτρες με τις οποίες έχει κτιστεί, οι οποίες του δίνουν μια ελαφρώς ερυθρή απόχρωση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κάστρο κατασκευάστηκε από τους Λομβαρδούς, και συγκεκριμένα από το βερονέζο βαρόνο Ravano dalle Carceri, μεταξύ 1209 και 1216, πάνω στα θεμέλια βυζαντινού φρουρίου που προϋπήρχε στο λόφο.

Αποτέλεσε διοικητικό κέντρο αλλά και αντικείμενο διεκδίκησης για όλους τους κατακτητές που πέρασαν από την περιοχή της Καρυστίας, με τους Φράγκους και τους Καταλανούς να το κατέχουν διαδοχικά έως το 1359, όταν οι τελευταίοι πούλησαν το τιμάριο της Καρύστου στους Ενετούς για 6.000 δουκάτα.

Κατά την εποχή των Φραγκολεβαντίνων, το castello ήταν ένα από τα καλύτερα οχυρωμένα κάστρα στην Εύβοια, ενώ γύρω του αναπτύχθηκε μεγάλος οικισμός από τους κατοίκους παρακείμενων χωριών που αναζητούσαν ασφάλεια.

Μετά το 1470 το κάστρο πέρασε στα χέρια των Τούρκων, οι οποίοι το αποκαλούσαν Κιζίλ Χισάρ. Κατά την Ελληνική Επανάσταση, το Κοκκινόκαστρο πολιορκήθηκε από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον ευβοέα οπλαρχηγό Νικόλαο Κριεζώτη και το Γάλλο φιλέλληνα Φαβιέρο, οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν να το κατακτήσουν.

Το φρούριο απελευθερώθηκε μετά την αποχώρηση των Τούρκων από την Εύβοια το 1833.

Το κάστρο διέθετε διπλά τείχη και μεγάλο εσωτερικό περίβολο. Σήμερα σώζονται κυρίως τα εξωτερικά τείχη, τμήματα από την εσωτερική οχύρωση, καθώς και το πρώτο επίπεδο διαφόρων κτηρίων που αποτελούσαν κατοικίες, αποθήκες και χώρους για τη φρουρά.

Από την περίοπτη θέση του μπορείτε να αγναντέψτε την απεριόριστη θέα προς τον κόλπο της Καρύστου και την πεδιάδα που απλώνεται μπροστά, ενώ θαυμάστε τα σπάνια αγρολούλουδα που φύονται στα τείχη της οχύρωσης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

INFO

Η νότια Εύβοια είναι ιδανικός τουριστικός προορισμός για διακοπές για όλους και ειδικά για οικογένειες  με παιδιά.

Το νησί της Εύβοιας έχει πλούσια ιστορία και επιδεικνύει σημαντικά πολιτιστικά και φυσικά αξιοθέατα στο μαγικό τοπίο της.

Θα βρείτε πολλές επιλογές για διαμονή με καταλύματα και εξοχικές κατοικίες, προτάσεις για δραστηριότητες και διασκέδαση στη νότια Εύβοια.

Χιλιάδες επισκέπτες προτιμούν την Εύβοια για απόδραση κοντά στην Αθήνα, για σαββατοκύριακο και τριήμερα λόγω της ομορφιάς της και της ιδανικής της τοποθεσίας. Εξερευνήστε και ανακαλύψτε γραφικούς τουριστικούς προορισμούς και χωριά και κάποιες από τις καλύτερες παραλίες της Εύβοιας και της Ελλάδας.

Διαθέτει πολλές ακτοπλοϊκές συνδέσεις σε βόρεια και νότια Εύβοια και σύνδεση με άλλα νησιά όπως Σκύρο, Σκιάθο Αλόννησο, και γρήγορη οδική πρόσβαση στην πρωτεύουσα του νησιού την Χαλκίδα.

Κατηγορίες
Κάστρα και Πύργοι Ιστορικές Τοποθεσίες Μνημεία