Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On YoutubeVisit Us On TwitterVisit Us On Pinterest
Destinations Αλιβέρι, Εύβοια
Specification

Οι καλύτεροι προορισμοί στην Νότια Εύβοια

Αλιβέρι: Βιομηχανικό κέντρο – σύχγρονος τουριστικός προορισμός

Σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο για πάνω από τρεις δεκαετίες, το Αλιβέρι αποτελεί πόλη-σταθμό στην επιχείρηση εξηλεκτρισμού της Ελλάδας, καθώς εδώ κατασκευάστηκε ο πρώτος ατμοηλεκτρικός σταθμός (ΑΗΣ) τη δεκαετία του 1950.

Τα λιγνιτικά κοιτάσματα, γνωστά ήδη από την αρχαιότητα, καθόρισαν την τύχη της περιοχής και το βιομηχανικό προσανατολισμό της μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν και εξαντλήθηκαν με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εξορύξεις.

Σήμερα ο ΑΗΣ Αλιβερίου λειτουργεί με φυσικό αέριο.

Αν και το Αλιβέρι δεν ξεπέρασε ποτέ το μέγεθος της κωμόπολης, η άλλοτε σημαντική οικονομική ανάπτυξή του τού προσέδωσε χαρακτηριστικά μεγαλούπολης.

Γι αυτο θα βρείτε πολιτιστικά κέντρα και συλλόγους, τοπικές εφημερίδες, μπάντα και χορωδίες, ιστιοπλοϊκό όμιλο κ.ά.– καθώς παραμένει το οικονομικό κέντρο της περιοχής.

Το Αλιβέρι δεν αποτελεί «κλασικό» προορισμό διακοπών. Όμως, σε μικρή απόσταση έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια τουριστικές υποδομές με σύγχρονα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, και αρκετές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση.

Επίσης, λόγω της θέσης του, μπορεί να αποτελέσει τη «βάση» σας για εξορμήσεις τόσο στην Κεντρική όσο και στη Νότια Εύβοια. Οι δε λάτρεις της βιομηχανικής αρχαιολογίας και της βιομηχανικής ιστορίας της Ελλάδας θα βρεθούν σε ένα πραγματικά ζωντανό μουσείο.

Διαχρονικά σημαντικό εμπορικό κέντρο

Η πλούσια ιστορία του Αλιβερίου ξεκινά από την προϊστορική εποχή και διατρέχει όλες τις ιστορικές περιόδους. Η περιοχή γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση κατά τα προκλασικά και κλασικά χρόνια.

Η Ταμύναι (ή Τάμυνα), όπως ονομαζόταν, αποτέλεσε κώμη (πόλη) της Ερέτριας, ενώ συμμετείχε με το στόλο της στην Ιωνική Επανάσταση.

Η πόλη εξελίχθηκε σε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο. Σύμφωνα με τον ιστορικό Στράβωνα, εδώ υπήρχαν ιερά του Δία και του Απόλλωνα, ενώ οργανώνονταν ιππικοί, μουσικοί και γυμναστικοί αγώνες, τα Ταμύνια.

Κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια, η πόλη ονομάζεται Πορθμός, ενώ γνωρίζει αλλεπάλληλες κατακτήσεις και καταστροφές.

Κατά τη νεότερη ιστορία, το Αλιβέρι ανήκε κυρίως στους Φραγκολεβαντίνους, ενώ το 1471 περνά στα χέρια των Τούρκων, γεγονός που οδήγησε σε αρκετές εξεγέρσεις που καταπνίγηκαν στο αίμα.

Η βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής στη σύγχρονη εποχή, λόγω των μεταλλείων, κατέστησε το Αλιβέρι κέντρο σημαντικών εργατικών αγώνων.

Τα γραφικά χωριά της περιοχής

Το χωριά γύρω από το Αλιβέρι έχουν σίγουρα το δικό τους χρώμα. Στον Άγιο Λουκά αξίζει να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο στο λόφο Πλατάνας.

Το χωριό Άγιος Ιωάννης, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, διαθέτει υπαίθριο θέατρο και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Συνεχίζοντας προς Βορρά, το Παρθένι φημίζεται για το εξαιρετικό του ελαιόλαδο, ενώ η καταπράσινη διαδρομή προς τον ορεινό οικισμό Παναγιά, με τις πηγές και την περιποιημένη πλατεία με τις λιθοδομές, θα σας εντυπωσιάσει.

Βορειοανατολικά από το Αλιβέρι βρίσκεται το γραφικό χωριό Θαρούνια με το σπήλαιο Σκοτεινής, κτισμένο μέσα στη χαράδρα του Χόνδρου.

Στο Τραχήλι αξίζει να επισκεφθείτε το φημισμένο μεσαιωνικό πύργο που βλέπει Ευβοϊκό κόλπο και Αιγαίο πέλαγος.

Η συνέχεια της διαδρομής βόρεια οδηγεί στη Σέτα, με τα μαγικό τοπίο για outdoor εξορμήσεις για πεζοπορία, ποδηλασία και jeep tours.

Νότια του Αλιβερίου, το Πράσινο (ή Καλέντζι) παρουσιάζει σπηλαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς ο ορεινός όγκος του Προφήτη Ηλία έχει ανεξερεύνητα σπήλαια αλλά και ερείπια αρχαίων ναών.

Η ομώνυμη εκκλησία του Προφήτη Ηλία προσφέρει μαγικές ανατολές του ηλίου από το Αιγαίο, και ηλιοβασιλέματα στον Ευβοϊκό κόλπο!

Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε

Μουσείο Λιγνιτωρυχείου ΔΕΗ: Στο παλιό Ορυχείο και στον ΑΗΣ Αλιβερίου λειτουργεί σήμερα Μουσείο, στο οποίο αποτυπώνεται όλη η ιστορία της πόλης, η οποία είναι ταυτισμένη με την εξόρυξη λιγνίτη.

Το Μουσείο είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν, παλαιότερο και πρόσφατο, όχι μόνο του Αλιβερίου, αλλά και της ενεργειακής και βιομηχανικής εξέλιξης της Ελλάδας.

Ριζόκαστρο: Σε ένα βραχώδες ύψωμα 135 μέτρων στέκει το Ριζόκαστρο (ή Portimo), από όπου μπορείτε να θαυμάσετε την απεριόριστη θέα στον κόλπο του Αλιβερίου.

Το κάστρο βρίσκεται πάνω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ και τη θέση Μηλάκι, και θεωρείται ένα από τα παλαιότερα μεσαιωνικά μνημεία στην Εύβοια.

Πύργος στο Τραχήλι: Ο ενετικός πύργος βρίσκεται στον ημιορεινό οικισμό Τραχήλι και είναι ένα σχετικά καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό μνημείο.

Κτισμένος στα τέλη του 14ου ή στις αρχές του 15ου αιώνα, ο πύργος έχει περίοπτη θέση καθώς από την κορυφή του (το ύψος του αγγίζει τα 22 μέτρα) μπορεί κανείς να κατοπτεύσει όλη την περιοχή από το Αιγαίο μέχρι τον Ευβοϊκό Κόλπο.

Προτάσεις για δραστηριότητες

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Αλιβερίου έχει σημαντική παρουσία τόσο στα ναυταθλητικά όσο και τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Επικεντρώνεται στη διάδοση της ιστιοπλοΐας τριγώνου, ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες, και κάθε χρόνο οργανώνει αγώνες (κατηγορίας Optimist και Laser), με σημαντική συμμετοχή από όλη την Ελλάδα.

Οπότε, όσοι πιστοί, δηλώστε συμμετοχή. Πέρα από το αγωνιστικό σκέλος, είναι εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσετε την περιοχή από θάλασσα κι από στεριά.

Στην κατηγορία των θαλάσσιων σπορ, η παραλία Κάμπος είναι ιδανική για τους λάτρεις του wind & kitesurfing.

Όσοι αγαπούν τον αθλητισμό και τις μακρινές αποστάσεις μπορούν να συμμετάσχουν στον αγώνα Run4Aliveri, που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια στις αρχές Μαΐου για κοινωνικούς σκοπούς. Ο αγώνας περιλαμβάνει τη διαδρομή Αλιβέρι – Κάμπος – Λιμάνι Κάραβου.

Οι λάτρεις της σπηλαιολογίας σημειώστε ότι κοντά στον οικισμό Θαρούνια βρίσκεται το σπήλαιο της Σκοτεινής με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, όπου έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα καθώς και πανίδα του Πλειστόκαινου.

Οι καλύτερες παραλίες

Ενάμιση χιλιόμετρο από το κέντρο του Αλιβερίου βρίσκεται ο Κάραβος, το επίνειο της πόλης.

Αν και στη δεξιά πλευρά του υπάρχει παραλία, η περιοχή του λιμανιού ενδείκνυται κυρίως για βόλτα δίπλα στη θάλασσα, φαγητό και διασκέδαση, καθώς έχει πολλές καφετέριες, ταβέρνες και μπαρ.

Για το μπάνιο σας προτιμήστε τις παραλίες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, όπως η Παναγίτσα, προς το Νότο, η οποία είναι ιδανική και για ψάρεμα.

Σε κοντινή επίσης απόσταση βρίσκεται ο Κάμπος, μια μεγάλη παραλία με ψιλό βοτσαλάκι και αλμυρίκια που φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα.

Ιδανική για όσους θέλουν τουριστικές υποδομές αλλά και για όσους προτιμούν πιο ήρεμο περιβάλλον είναι η παραλία Ποντικού, η οποία είναι οργανωμένη κατά το ήμισυ.

Βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από την όμορφη ακτογραμμή της Ακτής Νηρέως και έχει άμμο και βοτσαλάκια.

TIP!

Η ομώνυμη εκκλησία του Προφήτη Ηλία προσφέρει μαγικές ανατολές του ηλίου από το Αιγαίο, και ηλιοβασιλέματα στον Ευβοϊκό κόλπο!

Αν βρεθείτε στο Αλιβέρι το καλοκαίρι, ρωτήστε για την ετήσια παράσταση θεάτρου δρόμου που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η Πολιτιστική Ομάδα «Τα Μπουλούκια» στην ιστορική γειτονιά Σκαλάκια – μην τη χάσετε.

INFO

Για περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή πατήστε εδώ

Amenities
Seaside Modern