Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram
Προορισμοί Κύμη, Εύβοια
Specification
Το μπαλκόνι του Αιγαίου

Αρχοντική και θαλασσινή, η Κύμη αγναντεύει από ψηλά το απέραντο γαλάζιο. Κτισμένη 200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και προστατευμένη από την ανατολική υπώρεια της Δίρφυος, η γραφική κωμόπολη αποπνέει ιδιαίτερο αέρα, έχοντας όμορφα νεοκλασικά και αρχιτεκτονική που αποτυπώνει την αλλοτινή οικονομική της ευμάρεια αλλά και την πολυσυλλεκτικότητα της καταγωγής των κατοίκων της – ο σύγχρονος οικισμός δημιουργήθηκε από νησιώτες του Αιγαίου που μετοίκησαν στην Εύβοια, πετροκτιστάδες της Ηπείρου και της Μακεδονίας που έφτασαν εδώ αναζητώντας εργασία, αλλά και κατοίκους παρακείμενων οικισμών που προσπαθούσαν να αποφύγουν τους πειρατές.

Η Κύμη συνδυάζει τα πάντα: την ομορφιά του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου με τις μπουνάτσες και τις φουρτούνες του, με την καταπράσινη αλλά και άγρια ορεινή ενδοχώρα. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για κάθε εποχή και εξαιρετική επιλογή για τριήμερες αποδράσεις. Αν και τα τελευταία χρόνια η περιοχή γνωρίζει τουριστική ανάπτυξη, η Κύμη παραμένει εν πολλοίς άγνωστη στο ευρύ κοινό, προσελκύοντας επισκέπτες που δεν συμβιβάζονται με τα mainstream τουριστικά πακέτα. Σε κάθε περίπτωση, θα βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, εξαιρετικές ψαροταβέρνες αλλά και ονομαστά τοπικά προϊόντα που θα δώσουν επιπλέον πόντους στις διακοπές σας.

Δεμένη με τη θάλασσα

Η ιστορία της Κύμης χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς η περιοχή παρουσιάζει παλαιοντολογικό ενδιαφέρον, με σημαντικά ευρήματα της εποχής του Μειόκαινου να εκτίθενται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Αθήνας. Όσον αφορά το όνομά της, οι εκδοχές είναι πολλές: κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι προέρχεται από τη μυθολογική νύφη Κυμώ, άλλοι ότι έχει τις ρίζες του στην αρχαία λέξη κώμη (πόλη), ενώ κατά μία τρίτη άποψη συνδέεται με τα εντυπωσιακά αιγαιοπελαγίτικα κύματα της περιοχής. Στην αρχαιότητα, η πόλη ήταν ναυτική δύναμη, η οποία ίδρυσε δύο αποικίες: την αιολική Κύμη (στη Μικρά Ασία) και την ιταλική Κύμη (στον κόλπο της Νάπολης). Κατά την Ενετοκρατία, αποτέλεσε το κεντρικό από τα τρία τιμάρια στα οποία χωρίστηκε η Εύβοια. Την περίοδο αυτή κατασκευάστηκαν πολλά οχυρά, κάποια εκ των οποίων σώζονται έως σήμερα. Η Κύμη αποτέλεσε σημαντικό οικονομικό κέντρο του 19ου αιώνα, όταν κτίστηκε το νέο λιμάνι, αναπτύσσοντας εμπορικές σχέσεις από τη Σμύρνη και τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μασσαλία. Την άρρηκτη σχέση της πόλης με τη θάλασσα επισφράγισε και η δημιουργία της Ανώτερης Σχολής Εμποροπλοιάρχων το 1854, η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Ναυτοσύνη και γεωργία

Τέσσερα χιλιόμετρα από την κωμόπολη απλώνεται η Παραλία Κύμης, όπου βρίσκεται το λιμάνι. Ο οικισμός προσφέρεται για περαντζάδα και έχει πολλές γραφικές τοποθεσίες. Κάντε τη βόλτα σας στη θέση Φαλλάριο, με την απίστευτη θέα στο Αιγαίο, αλλά και τον παλιό ταρσανά, όπου τα απότομα βράχια «βουτούν» στη θάλασσα δημιουργώντας απάνεμα σημεία που χρησιμοποιούν οι ψαράδες. Νότια της Κύμης στέκει η Ενορία, χωριό καραβοκύρηδων και καπεταναίων. Αγναντέψτε από ψηλά τη θάλασσα στη θέση Φυγούλι, που περιβάλλεται από έναν όμορφο ελαιώνα. Παλιά, οι οικογένειες των ναυτικών παρακολουθούσαν από το σημείο τα πλοία να χάνονται στον ορίζοντα. Συνεχίζοντας προς Νότο, η Πλατάνα θα σας εντυπωσιάσει με τα παραδοσιακά σπίτια της που είναι κτισμένα με κόκκινη πέτρα. Ανατολικά της Κύμης απλώνονται τα μεσόγεια χωριά Βίταλα, όπου παράγονται τα περίφημα αποξηραμένα σύκα Κύμης που είναι προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), και το Μετόχι, γνωστό για τη γιορτή κερασιού στις αρχές του καλοκαιριού. Πέντε χιλιόμετρα βόρεια της Κύμης βρίσκεται το γραφικό ψαροχώρι Χηλή, με τα σφηνωμένα στους βράχους σπίτια των ψαράδων και τις κρεμασμένες σε βίντζια ψαρόβαρκες – αναγκαία πρακτική ώστε να προστατεύονται τα σκάφη από την κακοκαιρία.

Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε

Οικία Παπανικολάου: Ο διεθνούς φήμης γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου, ο οποίος εφηύρε το τεστ Παπανικολάου (ή Pap-test) έλκει την καταγωγή του από την Κύμη και το πατρικό του σπίτι έχει αγοραστεί από το Δήμο και βρίσκεται σε κατάσταση αναπαλαίωσης με σκοπό να στεγάσει μελλοντικά μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του μεγάλου ερευνητή.

Λαογραφικό Μουσείο Κύμης: Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο του 19ου αιώνα. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα λαογραφικά μουσεία στην Ελλάδα. Από τη συλλογή του ξεχωρίζουν τα υφαντά και τα κεντήματα, οι τοπικές φορεσιές και τα αντικείμενα που αναβιώνουν την αστική και παραδοσιακή ζωή της Κύμης. Στον τελευταίο όροφο φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, εκθέματα από τη ζωή του Κυμαίου γιατρού Γ. Παπανικολάου.

Ιαματική πηγή Χωνευτικού: Βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την Κύμη. Τα ιαματικά νερά της είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες ήδη από το 19ο αιώνα και θεωρείται ότι έχουν ευεργετική επίδραση στις παθήσεις των νεφρών, όπως η νεφρολιθίαση. Η περιοχή είναι όμορφη και γεμάτη δέντρα, ενώ η διαμόρφωση της τοποθεσίας γύρω από την πηγή είναι αρκετά καλαίσθητη, με πλακόστρωτα σκαλοπάτια, πέτρινες βρύσες και ξύλινα παγκάκια.

Αρχαιολογικός χώρος Καστρί: Στον ηφαιστειογενή λόφο Καστρί (ή Αγίου Νικολάου), που υψώνεται βορειοδυτικά του οικισμού Άνω Ποταμιά, έχουν ανακαλυφθεί λείψανα σημαντικού οικισμού που αναπτύχθηκε στους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Στην περιοχή έχουν βρεθεί επίσης ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας που χρονολογούνται από τη Νεολιθική Εποχή. Τα αρχαιολογικά ευρήματα από το λόφο Καστρί εκτίθενται στην Αρχαιολογική Συλλογή που υπάρχει στην Άνω Ποταμιά και στεγάζεται σε κτήριο δίπλα στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Προτάσεις για δραστηριότητες

Πέρα από θαλάσσια σπορ στις μαγευτικές παραλίες της, η Κύμη προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες στο βουνό. Οι πεζοπόροι έχετε πολλές επιλογές και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Δημοφιλείς διαδρομές κοντά στην Κύμη είναι προς το Καστρί Ποταμιάς και προς το Χωνευτικό. Στα βορειοανατολικά, οι διαδρομές προς το ρέμα Καρυάς, προς το ξωκλήσι Κρυφή Παναγιά και προς τους καταρράκτες Κληματάρι είναι από τις ομορφότερες. Οι ορειβάτες σημειώστε ότι το όρος Ορτάρι και το όρος Ίταμος προσφέρονται για ανάβαση, ενώ στο Μετόχι υπάρχει αναρριχητικό πεδίο. Η Κύμη έχει παράδοση στο αγωνιστικό downhill, διαθέτοντας στη θέση Δεξαμενή ένα από τα καλύτερα tank trails στην Ελλάδα. Οι δε λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού δεν χρειάζεστε συστάσεις με την περιοχή, καθώς η ετήσια ανάβαση Κύμης αποτελεί έναν από τους κλασικούς αγώνες ράλι πανελλαδικά.

Οι καλύτερες παραλίες

Οι παραλίες της περιοχής έχουν πεντακάθαρα νερά και φημίζονται ως εξαιρετικοί καλαμαρότοποι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Σουτσίνι με τις βραχοσπηλιές και τις εντυπωσιακές σχιστολιθικές πλάκες στα ρηχά, που είναι ιδανικό για υποβρύχιο ψάρεμα. Βορειότερα βρίσκονται οι μαγευτικοί κολπίσκοι Τσίλαρο και Θαψά (στη Θαψά η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο με 4×4 ή διά θαλάσσης), με ψιλό βότσαλο και τοπίο που θυμίζει σκηνικό από ταινία. Προς Νότο, οι μεγάλες αμμουδερές παραλίες Στόμιο και Άγιος Γεώργιος Στομίου, αν και πολυσύχναστες, διατηρούν αναλλοίωτη την αιγαιοπελαγίτικη γοητεία τους. Για αυτούς που προτιμούν μια παραλία κοντά στο λιμάνι και θέλουν να συνδυάσουν τα water games, μπορούν να επισκεφθούν την πλαζ Λιμανάκι.

 

Tip: Η Κύμη είναι ιδανικό μέρος για τους λάτρεις των γευστικών απολαύσεων: φρέσκα ψάρια, παραδοσιακά γλυκά, όπως μπακλαβάς και αμυγδαλωτά, ξερά σύκα, κεράσια και η εξαιρετική τοπική ποικιλία κρασιού μαυροκουντούρα υπόσχονται συγκινήσεις για τον ουρανίσκο σας.

Info: Από το λιμάνι της Κύμης μπορείτε να πάρετε το ferry για Σκύρο.

Amenities
Παραθαλάσιοι Ορεινοί

Κύμη, Εύβοια

Get Directions