Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram
Προορισμοί Άγιοι Απόστολοι, Εύβοια
Πληροφορίες
Αγναντεύοντας το Αιγαίο

Με θέα προς το Αιγαίο και το βραχονήσι Γκαμήλα, το μικρό λιμάνι των Αγίων Αποστόλων έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε προορισμό διακοπών, προσφέροντας αρκετές εναλλακτικές για διαμονή και διασκέδαση. Το λιμανάκι είναι γνωστό και ως Πετριές, από το ομώνυμο χωριό που βρίσκεται σε μικρή απόσταση. Η περιοχή έχει τη φήμη του καλού ψαρότοπου, η οποία επιβεβαιώνεται με το παραπάνω στα γραφικά ταβερνάκια της όπου μπορείτε να γευτείτε φρεσκότατα ψαρικά.

Οι μεσόγειοι οικισμοί γύρω από τους Αγίους Αποστόλους έχουν παράδοση στη γεωργία, οπότε μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε τοπικά προϊόντα, όπως κρασί, κουρκουμπίνες (χειροποίητα ζυμαρικά), τραχανά αλλά και αμυγδαλωτά.

Συνδυάζοντας αρμονικά το γαλάζιο του Αιγαίου με το αγροτικό τοπίο, τους αρχαίους οικισμούς και τα μεσαιωνικά κάστρα με τους φυσικούς θησαυρούς του υδροβιότοπου της λίμνης Δύστος, η περιοχή προσφέρει πολλές και διαφορετικές επιλογές διακοπών.

Ορμητήριο πειρατών

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το χωριό Πετριές και οι Άγιοι Απόστολοι αποτέλεσαν ορμητήριο πειρατών κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, καθώς η ευνοϊκή θέση του λιμανιού και των κόλπων που σχηματίζονται στη γύρω περιοχή είναι ιδανικό φυσικό καταφύγιο. Η σύγχρονη ιστορία του οικισμού των Αγίων Αποστόλων ξεκινά το 1830, όταν Πετριώτες ψαράδες έκτισαν τα πρώτα σπίτια και μετοίκησαν δίπλα στη θάλασσα.

Εκεί που το μπλε «δένει» με το πράσινο

Τα χωριά γύρω από τους Αγίους Αποστόλους στηρίζονται στην αγροτική οικονομία εδώ και αιώνες. Ξεκινώντας από τις γραφικές Πετριές, με τα πετρόκτιστα σπίτια, μην παραλείψετε να περπατήσετε στο μονοπάτι με τους παλιούς νερόμυλους. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το χωριό Κριεζά, πατρίδα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Νικόλαου Κριεζώτη. Στους Ζάρακες θαυμάστε τον παλιό οικισμό, που ονομάζεται Μαχαλάς, όπου Έλληνες και ξένοι φυσιολάτρες προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να αναστηλώσουν τα παλιά πέτρινα σπίτια. Νότια της Λίμνης Δύστος βρίσκεται το ομώνυμο χωριό, το οποίο είναι κτισμένο πλησίον της αρχαίας δρυοπικής πόλης, ενώ στους πρόποδες του λόφου Κάκαρι βρίσκεται το χωριό Κουτουμουλά με τον ομώνυμο πύργο. Στο χωριό Βέλος (ή Βελούσια) επισκεφθείτε τα ερείπια του μυκηναϊκού τάφου, ενώ στα 2 χιλιόμετρα από τα Λέπουρα θαυμάστε την πανοραμική θέα προς την κοιλάδα από τη θέση Μαγούλα.

Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε

Λίμνη του Δύστου: Ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στην Ελλάδα, η λίμνη αποτελεί καταφύγιο για δεκάδες είδη πουλιών, έχοντας σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Ανάλογα με τις βροχοπτώσεις, η έκταση της λίμνης αυξομειώνεται από τα 1.500 έως τα 4.500 στρέμματα. Ιδανικές εποχές για να επισκεφθείτε την περιοχή είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν ο υδροβιότοπος συγκεντρώνει πλήθος μεταναστευτικών πουλιών, όπως λευκούς πελαργούς και ερωδιούς. Ανάμεσα στα υδρόβια πουλιά που ζουν μόνιμα στο οικοσύστημα είναι οι πρασινοκέφαλες πάπιες, οι ψαλαρίδες, οι βουβόκυκνοι, οι χαλκόκοτες κ.ά., ενώ υπάρχουν και αρπακτικά είδη όπως γερακίνες, φιδαετοί και πετρίτες. Οι τριγύρω λόφοι είναι γεμάτοι σπάνια είδη λουλουδιών όπως κρόκοι, ίριδες, ασφόδελοι και ορχιδέες, ενώ δεν λείπουν οι μεσογειακοί θαμνώνες όπως πουρνάρια, σχίνα, αφάνες και θυμάρια. Το οικοσύστημα έχει επίσης πλούσια αμφίβια ζωή και ερπετοπανίδα, ενώ η περιοχή βρίθει από μικρά άγρια ζώα όπως αλεπούδες, πετροκούναβα, νυφίτσες και σκαντζόχοιρους. Κατά τους θερινούς μήνες, μεγάλη έκταση της λίμνης καλύπτεται από καλαμιώνες, με το υγρό στοιχείο να περιορίζεται στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της.

Δυστυχώς, η έλλειψη προστασίας του υδροβιότοπου έχει ως αποτέλεσμα αυτό το σπάνιας ομορφιάς και σημασίας οικοσύστημα να βρίσκεται υπό απειλή τα τελευταία χρόνια. Σημαντικό μέρος της λίμνης έχει αποξηρανθεί, με σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.

Πέρα από φυσική ομορφιά, η περιοχή παρουσιάζει αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς στο λόφο Καστρί που δεσπόζει στα ανατολικά της πεδιάδας της λίμνης έχει ανακαλυφθεί ο αρχαίος οικισμός της Δύστου. Επίσης, σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα ερείπια του οικισμού Σεράι, ο οποίος άκμασε κατά την Τουρκοκρατία και εγκαταλείφθηκε μετά την απελευθέρωση.

Πύργος Κουτουμουλά: Στα βόρεια του οικισμού Κουτουμουλά και δυτικά από το χωριό Βέλος βρίσκεται ο βενετσιάνικος πύργος που ατενίζει από την κορυφή του λόφου την πεδιάδα της περιοχής των Κριεζίων. Ο πύργος, που φέρει το όνομα του Ενετού γαιοκτήμονα στον οποίο ανήκε κάποτε η περιοχή, διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Έχει ύψος 23 μέτρα και αποτελεί το ψηλότερο μεσαιωνικό μνημείο στην Εύβοια. Δίπλα του βρίσκεται εκκλησάκι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Προτάσεις για δραστηριότητες

Το οργανωμένο diving center στους Αγίους Αποστόλους προσφέρει δυνατότητες για scuba diving και snorkeling, ενώ οργανώνει και υποβρύχιες εξορμήσεις. Οι φανατικοί του windsurfing πρέπει να επισκεφθείτε την αιγαιοπελαγίτικη παραλία Λιανή Άμμος, προς τα νότια.

Ο υδροβιότοπος της λίμνης Δύστος δίνει πολλές επιλογές στους φυσιολάτρες: από ποδηλασία γύρω από τη λίμνη, πεζοπορία στα αξιοθέατα της περιοχής, αλλά και παρατήρηση των πουλιών του σπάνιου οικοσυστήματος.

Οι καλύτερες παραλίες

Στο κέντρο του οικισμού των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται η πλαζ Σπέλα, μια αμμουδερή παραλία σχετικά οργανωμένη, με αρκετές επιλογές για καφέ, φαγητό και ποτό. Κατευθυνόμενοι προς Νότο, το Κλιμάκι είναι ένας μικρός απάνεμος κόλπος πολύ κοντά στο χωριό Πετριές. Η παραλία είναι αμμουδερή, χωρίς να βαθαίνει απότομα, ενώ περιμετρικά υπάρχουν ψαροταβέρνες. Ο Χερόμυλος (ή Χερομύλι) βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από τους Αγίους Αποστόλους, ακριβώς μετά τη «δίδυμη» παραλία Στόμιο. Έχει παχιά άμμο και βοτσαλάκια, και προτιμάται από όσους κάνουν ελεύθερο camping καθώς είναι σχετικά απομονωμένη και δεν διαθέτει τουριστικές υποδομές, με εξαίρεση μία καντίνα που λειτουργεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Άλλες παραλίες της περιοχής που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Κακολίμανο, ο Μάγειρας, η Λιανή Άμμος, το Γαρδό και η Δαφνέζα.

 

Tip: Αν βρεθείτε στους Αγίους Αποστόλους τον Αύγουστο, μη χάσετε τη Γιορτή Σαρδέλας που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετριών. Υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, θα απολαύσετε ψητή σαρδέλα και άφθονο κρασί σε μια κλασική ελληνική, καλοκαιρινή γιορτή.

Info: Ενας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα

Πληροφορίες
Παραθαλάσιοι

Άγιοι Απόστολοι, Εύβοια

Οδηγίες